## THIRD MEETING OF THE STATISTICAL COORDINATION GROUP FOR THE 2030 AGENDA IN LATIN AMERICA AND THE CARIBBEAN

(Virtual meeting)

17 November 2020

11:00 to 18:00, (Chile Time UTC / GMT -3).

## Agenda

#### **MORNING SESSION**

11.00 to 11.10	Welcome remarks and presentation of participants / ECLAC (10 min)
11.10 to 11.15	Presentation of the objectives and dynamic of the meeting / ECLAC (5 min)

# Session 1 Gathering information on national capacities to produce the SDG indicators and on capacity building activities: looking for an alignment

11.15 to 11.30	Background information on the previous surveys on national statistical capacities to produce the SDGs indicators conducted in the countries of the region and scope of the new survey after the 2020 Comprehensive Review(Uses and learning) / ECLAC (15 min)
11.30 to 11.45	National Experience in assessing the statistical capacity to produce the SDG indicators: Lessons Learned / INEC - Ecuador (15 min)
11.45 to 12.00	Management system design, information entry tool and system governance / ECLAC (15 min)
12.00 to 12.30	Group dynamics to establish key information to be collected in the survey / Open discussion (30 min)
12.30 a 12.40	Break
12.40 to 12.55	Support to the National Statistical Systems on SDG monitoring and reporting: Regional information platform of the UN System agencies / UN_ women (15 min)
	7
12.55 a 13.10	Capacity Building initiatives of the HLG-PCCB at global level / INEGI – Mexico (15 min)
12.55 a 13.10 <b>13.10 to 13.30</b>	Capacity Building initiatives of the HLG-PCCB at global level / INEGI – Mexico

### **AFTERNOON SESSION**

### Session 2 Activities to be addressed by the group to improve the monitoring and follow-up of the 2030 Agenda at regional level.

15.00 to 15.15	National statistical monitoring within the regional knowledge platform of the 2030 Agenda in Latin America and the Caribbean and proposal of a working dynamic with the countries to enrich the national statistical profiles / ECLAC (15 min)
15.15 to 15.25	Questions from Participants/Open Discussion (10 min)
15.25 to 15.40	Measuring progress towards the 2030 Agenda targets: state of the art and future steps / ECLAC (15 min)
15.40 to 15.50	Questions from Participants/Open Discussion (10 min)
15.50 a 16.00	Break

Session 3 Ongoing activities within the IAEG-SDGs and the HLG-PCCB: How to involve the countries of the region in strategic issues?

16.00 to 16.15	Activities of the IAEG-SDGs / IBGE- Brazil / DANE- Colombia (15 min)
16.15 to 16.30	HLG-PCCB Data Stewardship / / INDEC- Argentina (15 min)
16.30 to 16.45	Regional activities of UN Agencies, Funds and Programmes / UNFPA /UNICEF / ONU-Women (15 min)
16.45 to 17.00	Questions from Participants/Open Discussion 15 min
<b>16.45 to 17.00</b> 17.00 to 17.15	<i>Questions from Participants/Open Discussion 15 min</i> Other issues (10 min)